Klášterní produkty
Tradičně se v klášterech založených na Řeholi sv. Benedikta, kde platí heslo Ora et labora, obdělávají pole, zpracovává se úroda a vyrábí se mnoho kvalitních produktů – a to bez upřednostňování zisku na úkor kvality.
Od roku 2018 se i v našem vyšebrodském klášteře věnujeme výrobě džemů, moštů, včelích produktů a dalších specialit. Díky příchodu nových bratří jejich počet i kvalita neustále rostou. Zatím však ne natolik, abychom mohli spustit e-shop či zajišťovat širší distribuci.
Naše produkty si můžete prohlédnout a zakoupit přímo v klášterní prodejně. V případě zájmu o více kusů vám je rádi zašleme i poštou (budou-li ovšem skladem). Dotazy a objednávky zasílejte na celerar[zavináč]klastervyssibrod.cz

Klášterní mošt
Výroba našich jablečných moštů má už minimálně osmiletou tradici. V roce 2024 jsme na vlastní náklady vybavili moštárnu profesionální technologií. Mošty lisujeme výhradně z jablek z našich sadů, které ošetřujeme pouze biologickými prostředky. Produkty jsou tedy v podstatě „bio“, i když zatím nemáme kapacity zvládnout administrativu potřebnou pro oficiální označení.
Mošty jsou pouze pasterované – neředíme je vodou, nedobarvujeme a nepřidáváme žádné konzervanty. Můžete si být jistí, že pijete jen čistou šťávu z vylisovaných jablíček.
Klášterní med
Klášterní včelařství má již svou tradici, ale teprve po obnově v roce 2021, kdy naše včely utrpěly značné ztráty, se začala rýsovat optimističtější budoucnost. V současnosti máme okolo dvaceti včelstev. V mimořádně úspěšném roce 2025 jsme vytočili rekordních více než 700 kg medu. Náš med pochází z okolní šumavské květeny a lesa.
Klášterní medovina
S výrobou medoviny jsme začali v roce 2024 a od roku 2025 je poprvé nabízena v naší prodejně. První várka byla vyráběna tradičním způsobem, jemně ochucená kořením a spíše lehčí. Do budoucna bychom rádi receptury dále rozvíjeli i podle přání našich zákazníků.
Klášterní džemy
Naše džemy patří do kategorie výběrových (extra) speciálních. Podle legislativy to znamená, že obsahují více ovoce a méně cukru než běžné džemy, kde je poměr často 1:1 nebo i vyšší. Snažíme se využívat převážně ovoce z vlastního sběru.
V roce 2025 jsme také vylepšili design našich produktů, aby byly vhodným a krásným dárkem pro vaše blízké.
Džemy už nyní vyrábíme ve dvou objemových variantách - 200 g a 400 g
- Malinovo-jablečný
- Rybízovo-jablečný
- Jostový
- Hruškový
- Hruškový se suš. švestkami
- Angreštovo-jablečný
- Kdoulový
- Rynglový
- Třešňovo-jablečný
- Meruňkový
- Broskvový
- Lesní směs & jablko
- Borůvkový
- Jahodový
Delikatesy z dýně
Dýně není oblíbená u každého a mnozí mají přirozený odpor ji vyzkoušet, aniž by ji skutečně ochutnali. My se podle vlastních originálních receptů snažíme z dýně vytvořit lahodné delikatesy, které mohou sloužit jako zdravější alternativa k čokoládovým, lískooříškovým a jiným pomazánkám, často plným tuků, olejů a aromat.
My jsme potřebnou „hmotu“ pro tuto náhradu nalezli přímo na naší klášterní zahradě. Dýni upravujeme tak, aby se její výrazná chuť zjemnila, takže v důsledku chutná po nasládlých kaštanech. Momentálně vyrábíme dva produkty:
- Dýňovo-čokoládovou pomazánku – alternativu ke klasické nutelle,
- Dýňové pyré s lískovými ořechy a skořicí.
Oba produkty jsou skvělé na pečivo, palačinky, dezerty či dorty. Méně sladké dýňové pyré si děti často oblíbí natolik, že ho jedí přímo lžičkou.
Pečená "povidla"
Mimo džemy vyrábíme i pečená "povidla" ze švestek, hrušek a jablek. Oficiální název produktů však jsou "Pečené švestky, hrušky a jablka" protože legislativa pro "povidla" má přísné podmínky a naše současné vybavení není schopné efektivně dosáhnout těchto podmínek. Pro originální chuť přidáváme koření a trochu rumu.
