Postranní panel

Klášterní produkty

Tradičně se v klášterech založených na Řeholi sv. Benedikta, kde platí heslo Ora et labora, obdělávají pole, zpracovává se úroda a vyrábí se mnoho kvalitních produktů – a to bez upřednostňování zisku na úkor kvality.

Od roku 2018 se i v našem vyšebrodském klášteře věnujeme výrobě džemů, moštů, včelích produktů a dalších specialit. Díky příchodu nových bratří jejich počet i kvalita neustále rostou. Zatím však ne natolik, abychom mohli spustit e-shop či zajišťovat širší distribuci.

Naše produkty si můžete prohlédnout a zakoupit přímo v klášterní prodejně. V případě zájmu o více kusů vám je rádi zašleme i poštou (budou-li ovšem skladem). Dotazy a objednávky zasílejte na celerar[zavináč]klastervyssibrod.cz


Klášterní mošt

Výroba našich jablečných moštů má už minimálně osmiletou tradici. V roce 2024 jsme na vlastní náklady vybavili moštárnu profesionální technologií. Mošty lisujeme výhradně z jablek z našich sadů, které ošetřujeme pouze biologickými prostředky. Produkty jsou tedy v podstatě „bio“, i když zatím nemáme kapacity zvládnout administrativu potřebnou pro oficiální označení.

Mošty jsou pouze pasterované – neředíme je vodou, nedobarvujeme a nepřidáváme žádné konzervanty. Můžete si být jistí, že pijete jen čistou šťávu z vylisovaných jablíček.


Klášterní med

Klášterní včelařství má již svou tradici, ale teprve po obnově v roce 2021, kdy naše včely utrpěly značné ztráty, se začala rýsovat optimističtější budoucnost. V současnosti máme okolo dvaceti včelstev. V mimořádně úspěšném roce 2025 jsme vytočili rekordních více než 700 kg medu. Náš med pochází z okolní šumavské květeny a lesa.


Klášterní medovina

S výrobou medoviny jsme začali v roce 2024 a od roku 2025 je poprvé nabízena v naší prodejně. První várka byla vyráběna tradičním způsobem, jemně ochucená kořením a spíše lehčí. Do budoucna bychom rádi receptury dále rozvíjeli i podle přání našich zákazníků.


 

 

Klášterní džemy

Naše džemy patří do kategorie výběrových (extra) speciálních. Podle legislativy to znamená, že obsahují více ovoce a méně cukru než běžné džemy, kde je poměr často 1:1 nebo i vyšší. Snažíme se využívat převážně ovoce z vlastního sběru.

V roce 2025 jsme také vylepšili design našich produktů, aby byly vhodným a krásným dárkem pro vaše blízké.

Džemy už nyní vyrábíme ve dvou objemových variantách - 200 g a 400 g

  • Malinovo-jablečný
  • Rybízovo-jablečný
  • Jostový
  • Hruškový
  • Hruškový se suš. švestkami
  • Angreštovo-jablečný
  • Kdoulový
  • Rynglový
  • Třešňovo-jablečný
  • Meruňkový
  • Broskvový
  • Lesní směs & jablko
  • Borůvkový
  • Jahodový

Delikatesy z dýně

Dýně není oblíbená u každého a mnozí mají přirozený odpor ji vyzkoušet, aniž by ji skutečně ochutnali. My se podle vlastních originálních receptů snažíme z dýně vytvořit lahodné delikatesy, které mohou sloužit jako zdravější alternativa k čokoládovým, lískooříškovým a jiným pomazánkám, často plným tuků, olejů a aromat.

My jsme potřebnou „hmotu“ pro tuto náhradu nalezli přímo na naší klášterní zahradě. Dýni upravujeme tak, aby se její výrazná chuť zjemnila, takže v důsledku chutná po nasládlých kaštanech. Momentálně vyrábíme dva produkty:

  • Dýňovo-čokoládovou pomazánku – alternativu ke klasické nutelle,
  • Dýňové pyré s lískovými ořechy a skořicí.

Oba produkty jsou skvělé na pečivo, palačinky, dezerty či dorty. Méně sladké dýňové pyré si děti často oblíbí natolik, že ho jedí přímo lžičkou.

Pečená "povidla"

Mimo džemy vyrábíme i pečená "povidla" ze švestek, hrušek a jablek. Oficiální název produktů však jsou "Pečené švestky, hrušky a jablka" protože legislativa pro "povidla" má přísné podmínky a naše současné vybavení není schopné efektivně dosáhnout těchto podmínek. Pro originální chuť přidáváme koření a trochu rumu.

 
 
Nahoru